Esztergom és térsége sok más kivételes adottsága mellett a hegyek és völgyek régiója, ahol mindezek mellett több tó, folyó és patak is van itt.

Hegyek-völgyek és vizek

Esztergom és térsége sok más kivételes adottsága mellett a hegyek és völgyek régiója, ahol mindezek mellett több tó, folyó és patak is van itt. Esztergom és térsége a Pilis-hegység és Visegrádi-hegység ölelésében fekszik, s ezért számtalan kirándulásra, gyalog-, vagy kerékpáros-, illetve vízitúrára van lehetőség innen kiindulva.

Az Esztergomhoz legközelebbi jelentős magaslat a városból jó látható 406 méter magasan lévő Vaskapu-hegy, illetve a legnagyobb látványosságokat tartó 157 méter magas Várhegy.

 

Ezek mellett hagyományos kiránduló célpontoknak számít Esztergom tekintetében a település dél-keleti végén található Duna-Ipoly Nemzeti Park, az északra fekvő Búbánatvölgy, illetve több, kisebb magaslat (így például a 322 méter magas Sas-hegy, a 317 méter magas Kis-Kúria-hegy vagy a 318 méter magas Sípoló-hegy). Esztergom ezeken túl több turisztikai útvonal metszéspontjában áll, illetve több túraútvonal és zarándokút is innen indul. A csillagtúrák logikája szerint Esztergomból a legkényelmesebb számos pilis-hegységbeli túrára való indulás, legyen az akár Dobogókő, Rám-szakadék, a Prédikálószék vagy a Fáry-kút, mint cél. A város közigazgatási területén lévő tavak szintén közkedvelt turisztikai célpontok. Ezek közül legnagyobb a strand-, sport és horgászcélokra egyaránt alkalmas Palatinus-tó, majd ezt követi a Búbánatvölgyben lévő Kerek-tó, és az ettől kissé távolabb lévő Dédai-tó.

Vaskapu

A Vaskapu egy Esztergom óvárosától keletre található, 404 méter magas hegycsúcs a Visegrádi-hegységben. A hegy nagyban befolyásolja a város arculatát, mert a Vaskapu és a Duna által közrefogott kis területen így alakult ki a kisvárosi városkép szűk utcáival. A hegy nyugati oldalára felfutó utcákban hagyományosan pincesorok állnak, de manapság egyre több hatalmas villa épült a hegyoldalra.

A Vaskapu népszerű kirándulóhely. Ez annak is köszönhető, hogy autóval is jól megközelíthető, a belvárosból aszfaltút is vezet a hegyre, ahonnan belátni az egész várost, a Garam torkolatát, a Dunakanyart; tiszta időben pedig ellátni egészen a mohi atomerőműig. A hegy csúcsán áll az 1914-ben felépült Vaskapu menedékház, mely a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdona.

Dobogó-kő

A Dobogó-kő kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja. A hegycsúcson húzódik Komárom-Esztergom megye (Dömös) és Pest megye (Pilisszentkereszt) határa. A 19. század végen vált népszerű úticéllá, tetejéről kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt, tiszta időben a Magas-Tátra is kivehető. Dél felé lankásan emelkedik, észak felé viszont meredek sziklafalak és ezekbe vágódott völgyek találhatóak, mint például a Rám-szakadék.

Dobogókő Budapest felől a 11-es főúton, majd a Pomáz–Pilisszentkereszt útvonalon, Esztergom felől pedig Pilisszentlélek mellett elhaladva érhető el. Mindkét irányból megközelíthető helyközi autóbusszal is.

Dobogókő a Budapesthez legközelebb eső síközpont, egyben a mai Magyarország területén elsőként (1923-ban) létrehozott sípálya. A téli sportokra különösen alkalmas területen már a két világháború között is sípálya működött, amely az elmúlt évtizedben komoly fejlesztéseken esett át. Két pályából és egy tányéros felvonóból áll. A környéken szánkópályát is kijelöltek, illetve több sífutóút is található